måndag 1 augusti 2011

Bästa gåbortspresenten just nu...


... är en burk müsli.
Jag gör en morgonblandning just nu som hela familjen älskar. Den är inte så fruktansvärt söt. Där är mer nötter i den istället så den är härligt fet och man håller sig mätt jättelänge.
Jag ger gärna bort en burk som present.
Receptet är ungefär så här:

* Havregryn, eller gärna blandade gryn, ex råg-, dinkel-, etc. En halv bunke med gryn ungefär.
* Hela nötter av olika slag, exempelvis hasselnötter, cachew, mandlar,valnötter. Jag är för lat för att hacka men det blir faktiskt godare och liksom lite rustikt med hela nötter. Ju generösare med nötter desto godare müsli.
* Frön av olika sorter som man har hemma. Solrosfrön är gott. Linfrö är bra för magen. I den här blandningen finns också sesamfrö som höll på att gå ur datum. Strössla på bara.
* Kokosflingor, om man råkar ha det hemma efter något slags bak, är gott!
* Cirka 1 dl strösocker eller ex brunt socker till en stor sats.
Blanda ingredienserna och fukta sedan blandningen lite pö om pö med ett stort glas vatten som har en rejäl skvätt rapsolja i sig. Müslin ska vara fuktig men inte blöt när den rostas. Peta isär stora klumpar till mindre.
* Rosta müslin i en smord braspanna på 200 grader i ca 30 minuter (ta ut plåten och rör om var 10:e minut).
* När den färdiga müslin har svalnat blandar man i russin eller exempelvis torkade tranbär, men inte för mycket. I tråkig köpemüsli finns ofta för mycket av söt torkad frukt för att maskera att man inte har haft råd med nötter.

Detta är världens godaste müsli som ger dig energi att uträtta storverk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar